Συνάθροιση των παιδιών

Kinder

Τα παιδιά είναι ένα δώρο από τον Θεό. Οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν την πρώιμη υπευθυνότητα για την ανάπτυξη της πίστης των παιδιών τους. Προσεύχονται μαζί τους, θέτουν την πρώτη τους εμπιστοσύνη στον Θεό και τον Υιό Του και τους δείχνουν πως να σέβονται τον δημιουργό, τη δημιουργία, καθώς και να αγαπούν τον συνάνθρωπό τους.

Το Κυριακάτικο νηπιαγωγείο

Cover: Vorsonntagsschule
Πηγή εικόνας: Εκδόσεις Friedrich Bischoff
Κατά την διάρκεια της Κυριακάτικης υπηρεσίας, τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξη ετών, μπορούν να παρακολουθούν το Κυριακάτικο νηπιαγωγείο. Αυτό δεν περιλαμβάνει μαθήματα με τον παραδοσιακό τρόπο. Αντί γι αυτά, παρουσιάζονται τα γερά θεμέλια της πίστης με έναν εποικοδομητικό τρόπο, που είναι κατάλληλος για παιδιά. Οι δάσκαλοι μπορούν να κάνουν χρήση της κλασσικής διδασκαλίας που βασίζεται σε πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα. Το περιεχόμενό τους σχετίζεται με ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Αυτές εξηγούνται στα παιδιά με τα κατάλληλα εργαλεία, με λόγια και  εικόνες, μέσω των δραστηριοτήτων της ζωγραφικής και της κατασκευής αντικειμένων. Όλα τα θέματα έχουν προφανή σχέση με τις ζωές των παιδιών. Μέσω της κοινής τους αίσθησης για την κοινότητα, την αγάπη και την κατανόηση, λαμβάνουν εμπειρίες από τους δασκάλους και μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες. Αισθανόμενα την προστασία του Θεού, τα παιδιά φτάνουν στο συμπέρασμα: Ο Θεός με αγαπά, μπορώ να βασίζομαι πάντα σε Αυτόν.

Το Κυριακάτικο σχολείο

Cover: Sonntagsschule
Πηγή εικόνας: Εκδόσεις Friedrich Bischoff

Σχολείο την Κυριακή; Είναι κάτι που τα περισσότερα παιδιά ούτε που θέλουν να το σκεφτούν. Στη Νεοαποστολική Εκκλησία όμως, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Τα παιδιά του δημοτικού ενθουσιάζονται με την παρουσία τους στο Κυριακάτικο μάθημα, που λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια της Κυριακάτικης θείας λειτουργίας. Αντικείμενο της εκπαίδευσης είναι η τόνωση και η ενθάρρυνση της χαράς στην κοινότητα, η ενεργοποίηση των παιδιών στο να γνωρίσουν τον Θεό και τα Έργα του, στο φως της Αγίας Γραφής και να δυναμώσουν την πίστη τους διαμέσου των υποσχέσεών Του. Το Κυριακάτικο μάθημα ακολουθεί μετά το Κυριακάτικο νηπιαγωγείο. Και εδώ επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικές μέθοδοι και υλικά διδασκαλίας. Μαζί με την υπόλοιπη κοινότητα, τα παιδιά λαμβάνουν μέρος στην Αγία Κοινωνία σε τακτική βάση.
Επίσης υπάρχουν και δραστηριότητες αναψυχής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναντήσεις παιδιών από διαφορετικές κοινότητες, ή δραστηριότητες εντός της κοινότητας.
Ανάλογα με τις τοπικές περιστάσεις, τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στο κυριακάτικο μάθημα και το κυριακάτικο νηπιαγωγείο μπορούν να συνεισφέρουν μουσικά σε ειδικές υπηρεσίες ή κατά την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Μαθήματα πίστης

Cover: Religionsunterricht
Πηγή εικόνας: Εκδόσεις Friedrich Bischoff
Τα μαθήματα πίστης στην Νεοαποστολική Εκκλησία προσφέρονται σε παιδιά δέκα με δεκατριών ετών. Η βάση της διδασκαλίας είναι ένα τετράδιο εργασιών τριών τόμων που το εκδίδει η Νεοαποστολική Εκκλησία. Οι εκπαιδευτές είναι παιδαγωγοί και εκπαιδευμένοι δάσκαλοι στις κοινότητες της εκκλησίας. Σχεδιασμένο για να είναι πλήρως κατανοητά, το μάθημα έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σε υπεύθυνους και χαρούμενους Χριστιανούς και να τους δώσουν μία βαθύτερη κατανόηση της βιβλικής ιστορίας και του σχεδίου λύτρωσης του Θεού.

Κύκλος μαθημάτων επικύρωσης

Cover: Konfirmandenunterricht
Πηγή εικόνας: Εκδόσεις Friedrich Bischoff

Ο κύκλος μαθημάτων επικύρωσης συνάδει με τη διδασκαλία της Νεοαποστολικής Εκκλησίας και προετοιμάζει τα παιδιά για την επικύρωση. Από το 2012, οι τελετές επικύρωσης της Νεοαποστολικής Πίστης γίνονται την τελευταία Κυριακή του Απριλίου και την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Ο κύκλος μαθημάτων που διαρκεί ένα χρόνο ξεκινάει μετά τις διακοπές του Πάσχα του προηγούμενου από την επικύρωση έτους.
Το περιεχόμενο της Νεοαποστολικής πίστης συζητιέται εκ βαθέων ανάμεσα στους νέους που θα προβούν στην επικύρωση της πίστης τους και στους δασκάλους τους. Εδώ οι αποφάσεις λαμβάνονται με ελεύθερη βούληση που είναι και το βασικό στοιχείο. Αυτό επίσης εκφράζεται και στον τίτλο του τετραδίου εργασιών Το θέλω και εγώ. Και η διαδικασία της απόφασης για την επικύρωση, δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά από τη ζωή στην οικογένεια, γι αυτό και οι γονείς συμμετέχουν στο πρώτο και στο τελευταίο μάθημα του κύκλου μαθημάτων.

Υπηρεσίες για τα παιδιά και ημέρα νεολαίας

Ειδικές θείες λειτουργίες για τα παιδιά και για τους νέους γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στις τοπικές κοινότητες, στις περιφέρειες των Εκκλησιών ή κάτω από την αιγίδα όλης της χριστιανικής εκκλησίας. Παρ όλα αυτά, οι ημέρες νεολαίας και τα φεστιβάλ νεολαίας μπορούν να οργανώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων. Η ημέρα νεολαίας γενικά ξεκινάει με την θεία λειτουργία για τους νέους και μετά από αυτό προσφέρεται άπλετος χρόνος για παιχνίδι και για γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων.
Sonntagsschule in der Gemeinde
Πηγή εικόνας: F-Eschersheim
Kindergottesdienst in Wiesbaden 2007
Πηγή εικόνας: Marcel Felde
Επίσης προσφέρονται και κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στο να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους παιδιά από διαφορετικές περιοχές, ή μπορεί να περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία.