Αγία Γραφή

Bible am Altar
Πηγή εικόνας: Reinhard Kruse
Η Αγία Γραφή (Βίβλος) είναι μία συλλογή από διάφορα γραπτά κείμενα που συγκεντρώθηκαν σε μία περίοδο αρκετά μεγαλύτερη από 1000 χρόνια . Κάθε ένα από τα 80 αυτά κείμενα (που υπάρχουν και στην γερμανική γλώσσα, μεταφρασμένα από τον Δόκτορα Μαρτίνο Λούθηρο) έχει τη δική του ιστορία και ενσωματώθηκε στην Αγία Γραφή με διαφορετικό τρόπο. Οι αναλυτές έχουν αναπτύξει όλες τις θεωρίες για τους μεμονωμένους αυτούς δημιουργούς και πως έφτασαν στο να γράψουν αυτά τα κείμενα. Η Βιβλική έρευνα επίσης δίνει νόημα σε ενδιαφέρουσες αντανακλάσεις που κάνουν πιο εύκολη την κατανόηση των διαφόρων κειμένων με την έννοια με την οποία πρωτίστως σκόπευαν να τα κάνουν κατανοητά. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως πρέπει να κατανοήσουμε αυτό που ο Θεός θέλει να μεταφέρει σε εμάς σήμερα μέσα από τον γραπτό λόγο.
Είμαστε ακλόνητα πεπεισμένοι πως η Αγία Γραφή είναι ένα βιβλίο που μας δόθηκε από τον Θεό, με άλλα λόγια δηλαδή έχει θεϊκή προέλευση. Είναι μία συλλογή από θεϊκές υποσχέσεις και εντολές, όπου περιλαμβάνονται επίσης εκθέσεις της δράσης του Θεού στο ιστορικό παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Το Άγιο Πνεύμα καθοδήγησε ανθρώπινα όντα να καθίσουν να γράψουν τις θείες σκέψεις . Κάθε ένας από αυτούς τους συγγραφείς έγραψε με τον δικό του τρόπο και επηρεάστηκε από την εποχή στην οποία έζησε, καθώς και από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν. Ο Θεός είχε το άγρυπνο βλέμμα του για να εξασφαλίσει, έτσι ώστε το θέλημά του να αντανακλάται καθαρό και αμετάβλητο διαμέσου του γραπτού λόγου και να παραμένει προσβάσιμο για όλους τους μελλοντικούς αναγνώστες.
Η Αγία Γραφή, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη: στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη. Εκεί όπου η Παλαιά Διαθήκη περιλαμβάνει την ιστορία της συμμαχίας του Θεού με τον λαό του Ισραήλ, η Καινή Διαθήκη επικεντρώνεται στη συμμαχία του Θεού με όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το χρώμα και την φυλή, διαμέσου του Υιού του Ιησού Χριστού. Σε αντίθεση με τους πρώτους ανθρώπους της παλαιάς συμμαχίας, η προέλευση αυτών των ανθρώπων δεν γίνεται με φυσικές διαδικασίες αλλά με την αναγέννηση με νερό και Πνεύμα.
Η Αγία Γραφή δεν είναι ένα ιστορικό βιβλίο που περιλαμβάνει όλες τις πράξεις του Θεού και / ή όλες τις πράξεις του Ιησού Χριστού στην αιωνιότητα και χωρίς παραλήψεις. Παρόλο αυτά, οτιδήποτε είναι ουσιώδες και όλα όσα είναι σημαντικά για τη σωτηρία της ανθρωπότητας παραμένει αμετάβλητο στους αιώνες των αιώνων . Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι πιστοί έχουν γερά θεμέλια όπου μπορούν να ξεκουράζουν την πίστη τους .
Στις θείες λειτουργίες και σε όλες τις δημοσιεύσεις της , από το 2000 η Νεοαποστολική Εκκλησία, σε ότι αφορά την γερμανική γλώσσα χρησιμοποιεί την Αγία Γραφή του Λούθηρου στην έκδοση του 1984.
Σε ότι αφορά την ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιείται η Αγία Γραφή στη δημοτική, με μετάφραση από τον Σπύρο Φίλο.