Χορήγηση ευλογίας στη Νεοαποστολική Εκκλησία

Μαζί με τα μυστήρια, η εκκλησία βοηθάει έμπρακτα και σε ειδικές προσωπικές περιπτώσεις χορηγώντας την κατάλληλη ευλογία. Ο Θεός παρέχει στον άνθρωπο την ευλογία που του ζητεί με το σωστό πνευματικό τρόπο, και του παρέχει την ασφάλεια της εύνοιάς του, της βοήθειας, της χάρης και του ελέους. Οι ευλογίες χορηγούνται στις ακόλουθες ιδιαίτερες καταστάσεις:

 • Επικύρωση
 • Αρραβώνα
 • Γάμο
 • Επέτειο γάμου
 • Προγεννητική ανάπτυξη
 • Κηδείες και ταφές

Όλες οι ευλογίες γενικότερα λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας και με τα μέλη των κοινοτήτων παρόντα. Μετά από ειδικό αίτημα, ή στην περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών, η χορήγηση ευλογίας για αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί κατ οίκον.
Για την τέλεση μίας πράξης ευλογίας δεν υφίσταται καμία χρέωση.
Για την ευλογία των αρραβώνων, γάμων και επετείων γάμου, τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο πρέπει να είναι μέλος της Νεοαποστολικής Εκκλησίας.
Οι κηδείες και οι ταφές μπορούν να τελεστούν στον χώρο ταφής από την Νεοαποστολική Εκκλησία, ανάλογα με τα τοπικά ήθη και έθιμα.

Επικύρωση

Konfirmation in Frankfurt-Eschersheim 2008
Πηγή εικόνας: F-Eschersheim

Η επικύρωση είναι η πράξη ευλογίας κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος επιβεβαιώνει την υπόσχεση να συμπεριφέρεται στην μετέπειτα ζωή του κάτω από την δική του ευθύνη και σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Η απόφαση για τον Θεό επιβεβαιώνεται από τον υποψήφιο μέσω της αρχαίας Χριστιανικής πράξης βάπτισης:
Απαρνιέμαι τον Σατανά και όλα τα έργα του και δίνω τον εαυτό μου σε Εσένα,Τον Τριαδικό Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, με πίστη, υπακοή και με πρωταρχικό σκοπό να παραμείνω πραγματικά πιστός σε Εσένα μέχρι το τέλος.
Αμήν.

Αυτή η προσευχή ακολουθείται από την επικύρωση με ευλογία.
Οι νεαροί Χριστιανοί που έχουν επικυρωθεί έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος στο μέλλον σε εργασίες της νεολαίας και να εργάζονται για την κοινότητά τους.

Αρραβώνας

Ο αρραβώνας είναι η δημόσια ανακοίνωση της υπόσχεσης για γάμο μεταξύ ενός άντρα και μίας γυναίκας. Το ζευγάρι ζητά την ευλογία του Θεού με απώτερο σκοπό την περίοδο προετοιμασίας που θα οδηγήσει στον γάμο του ευχαριστώντας τον Θεό.
Η ευλογία του αρραβώνα μπορεί να δοθεί στην νύφη και τον γαμπρό όταν μπορούν να παντρευτούν νόμιμα σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες διατάξεις, τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο να είναι Νεοαποστολικός χριστιανός και κανείς από τους δύο να μην έχει παντρευτεί στο παρελθόν.

Γάμος

Nach der kirchlichen Trauung
Πηγή εικόνας: F-Eschersheim
Η ευλογία μπορεί να δοθεί κατά της διάρκειας μίας συνηθισμένης θείας λειτουργίας, ή με το αίτημα να τελεστεί μία γαμήλια τελετή.
Για να χορηγηθεί η ευλογία του γάμου, πρέπει τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο να είναι Νεοαποστολικός χριστιανός.

Επέτειος Γάμου

Silberne und Goldene Hochzeit mit Bezirksapostel Wend
Λεζάντα εικόνας
Η ευλογία για την επέτειο γάμου δίνεται σε ζευγάρια για την πλούσια αναζωπύρωση της ζωής που έχουν ζήσει μαζί.

Μπορεί να χορηγηθεί μετά από

 • 25 χρόνια γάμου (Αργυρός γάμος),
 • 40 χρόνια γάμου (Σμαραγδένιος γάμος),
 • 50 χρόνια γάμου (Χρυσός γάμος),
 • 60 χρόνια γάμου (Αδαμάντινος γάμος),
 • 65 χρόνια γάμου (Τριανταφυλλένιος γάμος),
 • 70 χρόνια γάμου (Πλατινένιος γάμος),
 • 75 χρόνια γάμου (Αλαβάστρινος γάμος).

Η χορήγηση ευλογίας στις περιπτώσεις του αρραβώνα, του γάμου και της επετείου γάμου συνήθως δίνονται κατά την διάρκεια μιας θείας λειτουργίας, με την παρουσία όλων των μελών της κοινότητας. Σε ειδικά αιτήματα, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η χορήγηση ευλογίας αυτών μπορεί να δοθεί και κατ οίκον.

Προγεννητική Ανάπτυξη

Μία ιδιαίτερη ευλογία είναι η χορήγηση προγεννητικής ευλογίας. Αυτή η ευλογία προς τους γονείς και το αγέννητο βρέφος έχει σκοπό την ευοίωνη προγεννητική ανάπτυξη του παιδιού. Χορηγείται επίσης σε μέλλουσα μητέρα που ανήκει σε διαφορετική θρησκεία, αλλά κατανοεί την σημασία της χορήγησης και επιθυμεί να έχει την ευλογία και ο σύζυγος της είναι μέλος της Νεοαποστολικής Εκκλησίας.
Αυτή η ευλογία χορηγείται συνήθως κατ οίκον.

Κηδείες και Ταφές

Κατά την διάρκεια της κηδείας, δίδεται φόρος τιμής προς τον εκλιπόντα και ιδιαίτερη παρηγοριά στους δικούς του ανθρώπους. Ανάλογα με την επιθυμία των συγγενών, η επιμνημόσυνη δέηση μπορεί να τελεστεί στο νεκροταφείο ή, ανεξάρτητα της ταφής, αλλού ή και στην εκκλησία.
Η τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης βασίζεται στα τοπικά ήθη και έθιμα, χωρίς ωστόσο αυτά να διαψεύδουν τα πιστεύω της Νεοαποστολικής Εκκλησίας. Εάν η επιθυμία εκφράστηκε για εξαιρετικές καταστάσεις με τον ποιμένα να παραβρίσκεται στο σημείο ταφής, στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, ο τελευταίος μπορεί να πει μία προσευχή όταν το φέρετρο τοποθετηθεί μέσα στο έδαφος.
Εάν ένα μέλος είναι από διαφορετική θρησκεία και επιθυμεί η επιμνημόσυνη δέηση να τελεστεί υπό την αιγίδα της Νεοαποστολικής Εκκλησίας, τότε αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ιδιάζουσα περίπτωση. Βασικές προϋποθέσεις για αυτό είναι ο εκλιπών να είχε θετική στάση απέναντι στην Νεοαποστολική Εκκλησία και να είχε σχέση μαζί της.